Obsługa, regulacja i bezpieczeństwo w pracy ze strugarką
Napisane 31.01.2022 przez admin
Tagi: strug, strugarka, grubościówka, frezowanie, obsługa-maszy, park-maszynowy, cnc, bezpieczeństwo-pracy, higiena-pracy, ubranie-ochronne, szkolenie-bhp, badania-do-pracy, szkolenie-z-obsługi-maszyn, bhp, magazyn, stolarnia, tartak, hurtownia-drewna, fabryka-mebli, struganie-drewna, noże-do-strugarki-frezarki, uchwyt-śrubowy, montaż, pilarka,

Obsługa, regulacja i zasady bezpieczeństwa podczas frazy ze strugarką do drewna, to jeden z najczęściej poruszanych tematów, dzisiaj opowiemy wam o najważniejszych kwestiach.
Podczas pracy strugiem elektrycznym nie można od razu skrawać zbyt grubej warstwy drewna, korzystniej jest powtórzyć operację dwa lub trzy razy, niż w jednym etapie strugać na zbyt dużą głębokość. Aby umożliwić struganie materiału z dokładnością do dziesiątych części milimetra, układ regulacyjny struga pozwala na stopniowe, bardzo precyzyjne zwiększanie głębokości strugania. Ponieważ nie wszystkie układy regulujące głębokość skrawania materiału mają skalę milimetrową (np, co 0,1 mm) i nie wszystkie strugi są w jednakowy sposób zbudowane, nie należy rozpoczynać właściwego strugania, zanim nie zostanie przeprowadzona odpowiednia próba. Najlepiej więc, po dokonaniu regulacji, przestrugać fragment odpadowego drewna i sprawdzić, ile materiału zostało zebrane podczas jednego przejścia. Podczas strugania musimy wziąć pod uwagę i to, czy przedmiot będzie jeszcze wygładzany cykliną lub szlifowany papierem ściernym. Ta operacja również zmieni nieco grubość materiału, choć co prawda w minimalnym stopniu. Ustawienie minimalnej głębokości strugania pozwala na wzięcie pod uwagę również takich niewielkich różnic. Reguły bezpiecznej obsługi elektrycznego struga są podobne do zasad bezpiecznej pracy pilarką tarczową. Pomimo że każdy strug wyposażony jest w osłonę walu nożowego, konieczne są dodatkowe zabezpieczenia. Ręce osoby obsługującej urządzenie nie mogą w żadnym wypadku znaleźć się w pobliżu obracającego się wału nożowego (czy w sąsiedztwie pracującej piły tarczowej). Wykonanie specjalnego popychacza z odpowiednim uchwytem zwiększa bezpieczeństwo pracy. Do wykonania popychacza będzie potrzebny odpadowy fragment deski lub płyty stolarskiej o minimalnej szerokości równej szerokości wału nożowego. Musi pokrywać całą jego szerokość. Do spodu deski (płyty) przymocowujemy wzdłuż wąskiej krawędzi listwę o grubości 1 cm i szerokości 1-3 cm, listwę przyklejamy, a połączenie wzmacniamy wkrętami do drewna. Od góry mocujemy na wkręty uchwyt. Uchwytem może być albo gotowe okucie meblowe - duży uchwyt jarzmowy albo drewniana listwa wsparta na dwóch małych klockach (musi być odstęp od powierzchni popychacza). Zarówno uchwyt, jak i listwa oporowa umieszczona od spodu muszą być dobrze umocowane. Kto tylko od czasu do czasu fazuje krawędzie przygotowywanych we własnym warsztacie elementów, sprawniej wykona pracę małym, ręcznym strugiem do załamywania krawędzi. Jeżeli jednak strugamy serię elementów, z których będziemy montować meble, a elementy te powinny mieć jednakowo załamane krawędzie, elektryczny strug będzie niewątpliwie najlepszym do tego celu narzędziem. Przykładnię boczną struga musimy ustawić pod kątem 45 stopni, a każdy z elementów należy prowadzić w taki sposób, aby jedna z płaszczyzn stale przylegała do powierzchni przykładni. Dla osoby mało doświadczonej w pracy z elektrycznym strugiem będzie to początkowo niezbyt łatwe. Strugany element ma bowiem tendencję do przechylania się do dołu i załamanie krawędzi będzie niedokładne. Dodatkowo w trakcie pracy musimy poradzić sobie z osłoną wału nożowego. Sam strugany element nie odsuwa jej dostatecznie. Na osłonę wywierany jest bowiem częściowo nacisk również z góry, co utrudnia jej zwykły ruch w kierunku bocznym. Ponieważ w tym przypadku osłona ochronna bardziej przeszkadza, niż spełnia swoją rolę, możemy wyjątkowo dokonać pewnej modyfikacji. Możemy ją odsunąć na bok, aby strugany element miał możliwość swobodnego przemieszczania się wzdłuż stopy struga. Położenie osłony blokujemy ściskiem stolarskim przymocowanym do podstawy struga. Teraz należy pracować ze zdwojoną uwagą. Wszystkie amatorskie, ręczne strugarki mają dwustronne noże skrawające, które wraz z listwami dociskowymi umocowane są w specjalnej szczelinie wału nożowego. Szerokość noża wykonanego ze stali hartowanej często wynosi 1 cm. Jeżeli noże ulegną stępieniu albo wyszczerbią się, należy je wyjąć i odwrócić, a następnie ponownie umocować w wale nożowym. Dopiero gdy stępieniu ulegnie również drugie ostrze, należy wymienić je na nowe. Ostrzenie takich krótkich noży jest w zasadzie możliwe, ale pomimo niezbyt niskiej ich ceny nie jest zalecane, zabieg ten wykonujemy rzadko. Mimo to, co pewien czas należy je wyjąć i oczyścić, usuwając nagromadzoną żywicę i inne zanieczyszczenia, które przeszkadzają w prawidłowym skrawaniu drewna. Tego typu konserwacja sprawia dużo mniej kłopotu niż ostrzenie noży, w trakcie którego łatwo o zmianę kąta ostrza. W warunkach amatorskich ostrzenie noży można przeprowadzić na kamieniu o odpowiednim uziarnieniu. W warunkach profesjonalnych ostrzy się je na szlifierkach z zachowaniem odpowiedniego kąta ostrza. W każdym przypadku noże tnące struga zostały tak dopasowane (wyważone) przez producenta, aby wał nożowy, pracował równomiernie i "nie bił”. Wybite, specjalne oznaczenia w formie punktów wskazują, którą listwę dociskową należy umieścić w określonym wpuście wału. Po dokonaniu wymiany albo po oczyszczeniu noży listwy te trzeba koniecznie umieścić w tych samych miejscach. W celu ograniczenia szerokości wręgu musimy tak przesunąć boczną przykładnię struga, aby długość odsłoniętej części wału nożowego odpowiadała wymaganej szerokości strugania. Tu wyjątkowo trzeba zdjąć osłonę wału nożowego. Element strugamy kilka razy, aż wręg uzyska założoną głębokość. Ponieważ w końcowym etapie strugania wał nożowy jest odkryty, podczas pracy powinniśmy używać odpowiedniego popychacza. Grubość jego poprzecznej listwy oporowej nie powinna być większa niż grubość elementu mierzona ponad miejscem strugania wręgu. W przeciwnym razie popychacz zatrzyma się na stopie struga. Obracający się bardzo szybko wał nożowy wyrzuca duże ilości drobnych wiórów, które rozrzucane są po całym warsztacie. Żeby to wyeliminować lub znacznie ograniczyć, należy przede wszystkim do struga podłączyć worek pochłaniający lub odkurzacz. W czasie pracy struga część wiórów zakleszcza się pomiędzy nożem a wałem. Dlatego od czasu do czasu powinniśmy koniecznie oczyścić strug z nagromadzonych w nim wiórów, utrudniających pracę.Poprzedni artykuł: | Wygładzanie powierzchni politury szelakowej |
Następny artykuł: | Skrzynki narzędziowe nie tylko dla majsterkowicza |